Всяка година процентът на зависимите към хазарта расте

Все по-често и все по-лесно се разпространява хазартната зависимост през последните години. Засягаща главно млади хора, тя е и най-трудно разпознаваемата зависимост. По данни на Националната линия за наркотиците, алкохола и хазарта всяка година процентът на хазартно-зависимите расте и в момента е на второ място като причина за обажданията към тях. За да лекуват този вид зависимост, психолози предлагат нов метод. 

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Наркозависимосттта и пътят към спасението (ВИДЕО)

След като започва да харчи цялата си заплата за хазарт, прекъсва образованието си и тегли кредити, 24-годишият Калин разбира, че без да се усетил, е станал зависим. Започва да играе все по-често и да харчи все по-големи суми, въпреки че не печели. Скоро обаче малките печалби не са му достатъчни. След като изхарчва и сумата, предвидена за следването му, семейството на Калин разбира за неговата зависимост и търси професионална помощ.

„При всяка друга зависимост има вещество. Да речем към наркотиците, към алкохола, към цигарите. Докато при хазартната зависимост, вещество няма. Човек започва да се пристрастява към собствените си хормони, които отделя. Той става адреналинозависим и е готов да се лиши от абсолютно всичко, включително от храна и вода”, обясни психилогът д-р Десислава Безинска.

ХАЗАРТЪТ - ХИТ СРЕД МЛАДИТЕ: Зависимостта, която най-трудно се разпознава

Адреналин зависимите отделят без значение дали залагат стотинки или големи суми, обяснява д-р Безинска, специалист по този вид зависимост. И тъй като официална статистика за броя на пристрастените към рулетка, карти, слот машини, бинго и различен вид залагания липсва, няма и специализирани програми за лечението им. Затова д-р Брезинска наскоро решава да опита нещо ново като води Калин във ферма край града.

„С течение на времето установих, че контактът с животните изключително много помага. Защото големият проблем при хазартно зависимия е липсата на отговорност. И решихме че грижата за конче би помогнала много на такива хора”, обясни д-р Безинска.

Целият ден на Михаела минава във фермата. В началото на годината решава да създаде и фондация, чрез която да помага на коне, станали жертва на нехуманно отношение. А малко след това, идва и идеята хазартно зависими да й помагат в работата с конете, а животните - да помагат на тях.

Великобритания забранява ползването на кредитни карти за хазарт

„В повечето случаи зависимите са доста интелигентни хора. Мога да ви кажа, че дори с финансисти съм работила. Най-емблематичният случай е на един човек, който си беше дошъл от чужбина със сумата от около 500 хиляди евро и ги беше оставил в казино за една нощ, на летището”, разказва д-р Безинска.

От 9 месеца Калин е "чист", но ще се лекува още дълго. Затова съветва всеки, който залага, да внимава. Защото крачката от забавление към зависимост е малка и се прави лесно...