Това се случило на семейство от София

Да те имунизират срещу сумата от 40 лева - това се е случило на семейство от София. Двойката потърсила услугите на общопрактикуващ лекар, който поставил ваксината, но след това поискал такса от 20 лева на човек.

Преди няколко месеца Анета Димитрова и партньорът ѝ - белгиец по народност, решават да инвестират в собствено бистро. Заради бизнеса и честите пътувания в чужбина решават да се ваксинират при първа възможност.

„Тъй като не разполагаме с много време, избрахме най-близкото до нас място и това е здравният център под нашия блок”, каза Димитрова.

САЩ одобриха бустерна доза от ваксините срещу COVID-19

След като се информират, че там има общопрактикуващ лекар, който може да им постави еднодозова ваксина, Анета и Франсис си запазват час.

„В уречения ден отидохме да се ваксинираме. Знаем, че ваксините са безплатни и отидохме, без да имаме финансова подготовка, без да имаме пари в себе си. Направихме ваксините, сертификатите веднага излязоха”, разказа още тя.

За да си ги получат обаче, твърди Анета, д-р Мариан Недев им заявява, че трябва да заплатят сумата от 40 лева - по 20 на човек. „Отговорът беше, че ваксината е безплатна, но се заплаща манипулацията”, добави Анета.

След като носи парите тя, получава сертификатите. По нейно настояване получава и касова бележка - за извършени медицински услуги. Да застане пред камерата ни д-р Недев отказа. В телефонен разговор обаче обясни, че таксата била за прегледа, който се прави преди всяка ваксинация.

„Всяко едно нещо има остойностяване в медицинската професия. Прегледът не влиза в цената на ваксината. Тя е платена от Здравна каса чрез министерството, но това не покрива прегледа на частни пациенти”, коментира д-р Мариан Недев.

Медицинска сестра слагала физиологичен разтвор вместо ваксина срещу COVID-19

След запитване на NOVA от Министерство на здравеопазването заявиха, че в нито една ситуация „гражданите не бива да бъдат таксувани за поставяне на ваксина срещу  COVID-19”.  След подаден сигнал до омбудсмана, беше сигнализирана и Здравната каса.

„Цялата манипулация и процедура около поставянето на ваксината е така регламентирана, че тя да бъда безплатна за хората. Това не е преглед по смисъла на медицинския преглед. Дори и един такъв случай да е налице, е редно да бъде взето отношение и да бъдат наложени санкции”, категоричен е общественият защитник.

По-рано през годината заради друга вратичка в закона, разпечатването на сертификати срещу заплащане се превърна в масова практика. По искане на омбудсмана Националната здравноосигурителна каса поправи този пропуск. Случаите, в които лечебни заведения и общопрактикуващи лекари искаха такса за издаване на сертификат, бяха дадени за проверка.