Това става ясно от становище на институцията до парламента

Прокуратурата смята, че закриването на спецмагистратурите ще има негативен ефект. Това става ясно от становище на институцията до парламента по повод предложените промени в Закона за съдебната власт.

Според прокуратурата, ако бъдат приети, тези промени ще засегнат в негативен плансътрудничеството с Европейската прокуратура. Ще се стигне и до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма.

В становището пише, че благодарение на работата на двете спецпрокуратури ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност.

Действията на Специализираната прокуратура доведоха до рязък спад на т.нар. "телефонни измами", които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани. По разследвания на спецпрокуратурата за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм, пише в становището.

Според институцията към момента липсва актуална и обективна оценка на въздействието на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Няма яснота и какво ще се случи с обезпеченията, наложени по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които вече са за около 3 млрд. лв.