Британски лекар със съвети за по-лесно заспиване

Тайната на добрия сън е заключена във формулата "10-3-2-1". Това твърди британският лекар Радж Каран. Методът му помага за по-лесно заспиване, за по-добър и дълбок сън, и за чувство на отмора сутринта. В специално видео Каран обяснява и съдържанието на формулата:

10 - експертът съветва да спрете да пиете кафе 10 часа преди лягане. Според него това е времето, за което организмът се изчиства изцяло от наличието на кофеин в тялото. Ако се опитате да заспите преди тези 10 часа, стимулиращият ефект на кафето ще продължи и ще ви попречи да заспите.

За съня, без който не можем

3 - добре е да сте обядвали или вечеряли обилно не по-късно от три часа преди лягане, сигурен е лекарят. Това ще ви помогне да предотвратите наличието на киселини, които да смущават съня ви. Също така не трябва да пиете алкохол преди лягане, защото той разрушава най-дълбоката част на съня.

2 и 1 - два часа преди лягане трябва да приключите работа и да се отпуснете, а час преди сън да изключите компютъра, мобилния си телефон и друга електроника. Синята светлина на екраните потиска отделянето на хормона на съня мелатонин.

 

Източник: БГНЕС