Изследователите анализират резултати от 65 проучвания в цял свят

Консумацията на просо намалява риска от развитието на диабет, сочи ново проучване. Установено е, че при диабетиците, в чиято ежедневна диета е включен този продукт, нивото на кръвната захар пада с между 12% и 15%.

Изследователите анализират резултати от 65 проучвания в цял свят, за да установят влиянието от консумацията на просо върху кръвната захар. Пет от тях са направени в африкански държави: две в Нигерия и по едно в Етиопия, Танзания и Судан.

8 храни, които могат да ни помогнат в борбата с мигрената (ГАЛЕРИЯ)

Продуктът има нисък до среден гликемичен индекс спрямо смлян ориз и рафинирана пшеница.

"Включването на просото в хранителния режим намалява гликемичния индекс на диетата като цяло," обяснява Анита Сита, която е сред авторите на проучването и специалист по хранене. "Разнообразяването на основните продукти с просо може да има голямо положително въздействие за контрола на диабета и да се намали риска от развитието му", обяснява още тя, цитирана от "Медикъл експрес" и БТА.

Най-полезните храни за здравето на всяка жена (ГАЛЕРИЯ)

Броят на болните от диабет в африканските държави бележи голям ръст и затова учените активно търсят начини за намаляването на разпространението на болестта. Според прогнозите до 2045 г. броят на диабетиците в Африка ще е 47 милиона души, което е със 143% ръст спрямо 2019 г.
Проучването е публикувано в изданието "Фронтиърс ин нутришън".

9 храни, които е безопасно да ядете през нощта (ГАЛЕРИЯ)