Мярката бешe оповестена от премиера Марк Рюте

Нидерландия отменя социалното дистанциране, но ще въведе ковид пропуск за достъп до барове, ресторанти и културни събития, съобщи АФП. Пропускът, доказващ ваксинация, възстановяване от вируса или отрицателен тест, ще бъде необходим за хора на възраст над 13 години и влиза в сила от 25 септември, каза премиерът Марк Рюте.

Заради високия процент ваксинирани: От днес Дания премахва всички COVID ограничения

Степента на заразяване намалява в Нидерландия, която в началото на пандемията имаше някои от най -слабите ограничения в Европа, но драстично ги затегна по време на брутална втора вълна.

„Радвам се да съобщя днес, че от 25 септември задължителното правило за социално дистанциране от 1,5 метра ще бъде отменено“, каза Рюте на телевизионна пресконференция. "Това означава, че повече хора могат да посещават кафенета или ресторанти заедно на групи. Това също означава, че фестивалите и спортните събития на открито ще се осъществяват с пълния си капацитет", заяви той. Рюте отбеляза, че пропуските за коронавирус „вече се използват в много страни около нас“.

Протестите срещу здравния пропуск във Франция продължават

Във Франция, една от първите европейски страни, която ги въведе, изискването за ковид пропуск помогна за увеличаване на процента на ваксинираните. Междувременно в Нидерландия все още са задължителни маските в обществения транспорт и на летищата, но не и на спирките и пероните на влаковете.

Източник: БГНЕС