Мярката предизвика вълна от недоволство сред шофьорите

По-чист въздух и по-малко инциденти на пътя - с надеждата да постигнат тези две цели властите в Париж намалиха максималната скорост за движение в градски условия от 50 на 30 км/ч. Солени глоби очакват нарушителите. Амбицията на местната управа е да накара все повече шофьори да слязат от личните си коли и да използват обществения транспорт или екологични начини за придвижване като велосипеди, тротинетки и електромобили. Мярката влезе в сила в края на август и предизвика вълна от недоволство сред шофьорите.

Стана ли по-дисциплиниран българският шофьор?

„Денем действително се спазва, защото така или иначе в трафика много трудно може да се развие скорост, по-висока от 10-20 км/ч”, споделя Данаил Андреев, който е шофьор на тук-тук (електрическо превозно средство, подобно на рикша, бел.ред.). Новата мярка не е проблем за него. Електромобилът му трудно може да вдигне повече от 45 км/ч и отговаря напълно на амбициите на местната управа - екомашина, която се движи по правилата, а в същото време пътуването с нея доставя удоволствие.

Чайка спаси шофьор от глоба за превишена скорост (СНИМКА)

Подобно на Данаил, все повече обществени превозвачи във Франция избират екологични превозни средства. Нещо повече - 70% от солидния автопарк от 20 000 таксита в Париж включва електрически или хибридни автомобили. А все по-голяма скорост набират и така наречените „коли на бъдещето” с водородно задвижване, от чиито ауспух излиза чиста вода.

Цивилни коли радари дебнат за нарушители по пътищата във Франция

Франция е страна, която е изключително сурова към санкциите, особено на пътя. Годишно приходите от глоби надвишават 1 милиард евро, споделя Пиер Шасре от „40 милиона автомобилисти” – най-голямата френска асоциация в защита на шофьорите.

В Париж ограничиха скоростта до 30 км/ч

„Ако в градовете с ограничение на скоростта от 30 км/ч карате с 31, това ще ви струва 135 евро глоба плюс една точка от свидетелството за управление. Нашите шофьорски книжки имат по 12 точки. Тоест 12 малки нарушения с по 1 км над разрешението и оставате без книжка. Това е абсурдно”, казва един от шофьорите. 

Още по темата гледайте във видеото.