В някои болници пациентите са настанявани в коридорите

Безпрецедентен ръст на новите случаи на COVID-19 в съседна Румъния. Болниците и погребалните домове не смогват. Пациентите са настанявани в коридорите, но скоро местата и там ще свършат, алармират директорите на здравните заведения.  За последното денонощие починалите са над 400, а над 17 хиляди са новозаразените.

Черен рекорд в Румъния: 574 души са починали от COVID-19

Всички отделения на болниците в Букурещ са препълнени от пациенти с COVID -19. Настаняват ги по коридорите, но вече има опасения, че мястото там скоро също ще свърши.

„В сравнение с предишните вълни е като снежен човек срещу айсберг. Четвъртата вълна е айсберг. Това, което се случва е гигантско. Не ми достигат думи, с които да опиша размера и сериозността на ситуацията в спешното отделение и в болницата като цяло”, споделя Анди Нодит, управител на болница в Букурещ.

 

 

В близкия град Плоещ за последния месец са извършени рекорден брой погребения от началото на пандемията, разказва собственик на погребална агенция.

„Първата вълна на COVID беше слаба, не усетихме удара толкова силно. Но четвъртата вълна ни връхлетя със страшна сила, случаите скачат обезпокоително. Препоръчвам на всички да се ваксинират, иначе ще попаднат в нашите ръце”, смята Себастиан. През последния месец в Румъния COVID -19 убива по един човек на всеки пет минути.

Румъния изпраща пациенти с COVID-19 в Унгария заради липса на места

„Имаме семейства, които погребаха четирима роднини само в период от две седмици, което не е никак лесно”, обясни собственикът на погребална агенция.

Нивото на имунизация в северната ни съседка е второто най-ниско в Европейския съюз след България. Само 36 на сто от румънците са имунизирани, а в България тази цифра е едва 20 процента. Така вчера Букурещ отбеляза рекорден брой смъртни случаи, а интензивните легла в цялата страна бяха запълнени.

„Това е катастрофално, невъобразимо е, както сами може да видите. От 60 пациенти тук, 90 процента са в интензивното отделение на инвазивна и неинвазивна вентилация”, посочи д-р Амалия Хангиу, която е ръководител в "Спешно отделение" в болница в Букурещ.

Днес президентът на Румъния свиква експерти, с които да обсъди спешното налагане на строги ограничителни мерки в цялата страна.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.