Сагата приключи, след като плавателният съд беше откаран на пристанище Варна

Корабът „Вера Су” вече е собственост на държавата и ще бъде ремонтиран. Сагата с плавателния съд приключи. След 36 дни край скалите, многократни опити за изтеглянето му и екстремна операция за спасяване на екипажа по мрежа над бурното море, корабът беше изтеглен от местността „Яйлата”. След полунощ „Вера Су” беше откаран на буксир до пристанище Варна. Там в кораборумонтния завод корабът ще бъде ремонтиран, а сметката трябва да бъде платена от  застрахователя. В  противен случай държавата ни ще заведе иск. 

Край на сагата "Вера Су": Изтеглиха кораба от местността "Яйлата"

Във Варна министърът на транспорта беше категоричен, че собственикът на „Вера Су” е целял корабът да бъде потопен.

Екипите на „Морска администрация” подготвяха операцията по изтеглянето повече от 7 часа. В полунощ корабът бавно тръгна към Варна.  

„Успяхме на първо място да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция”, коментира Христо Алексиев, министър на транспорта.

Нов опит за изтегляне на кораба „Вера Су” (ВИДЕО)

„Ключът за успеха беше умението, опита и всичките дейности, който в последствие направихме заедно. Предният път, видяхте, че не успяхме. Взех под внимание всичко каквото пропуснахме и опитът, който показаха всички останали, и уменията, които имаше, доведоха до успешния край на операцията”, заяви кап. Венцислав Иванов, директор на ИА „Морска администрация”.

А министърът на транспорта е категоричен, че корабособственикът е целял потапяне на кораба. Освен това България е единствената морска държава в Европа без спасителен кораб, отчете министъра. И поиска промени.

„Не е задължително при всички случаи държавата  да купи кораб, но тя трябва да осигури поне процедура поне при тази ситуация как се действа”ы заяви Христо Алексиев.


За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.