По думите му проф. Салчев е забранил на експертите на НЗОК да говорят с БЛС

"Много от COVID зоните нямат софтуер за изписване на безплатни лекарства и се налага личният лекар да изписва лекарства, наредени от друг. Нещо, с което от БЛС не сме съгласни. Личните лекари не са секретарки, пътят на пациента е само един, затова няма да го правят". Това заяви в "Денят на живо" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той смята, че предложението, ако имаш поне 10% заети легла с пациенти от COVID, да получаваш 100% от своя бюджет е кризисен PR от страна на НЗОК.

"Ще го подпишем и въпреки това ще останат пари. Така октомври, ноември и декември болниците ще получат целите си бюджети, независимо от заработката" каза д-р Маджаров.

Относно това, че Лекарският съюз сезира прокуратурата за преговорите с НЗОК за съмнение за злоупотреби и опит за прикриване на средства от тяхна страна, той заяви, че е сигурен, че експертите нямат вина за случващото се в НЗОК, а отговорността е на Салчев.

"Проведохме три срещи с НЗОК. На първата среща присъстваше проф. Салчев и бе съгласен с нашите предложения, но забрани на експертите на НЗОК да говорят. Седмица след това бяхме отново на среща, но без него, не е вярно, че сме искали той да присъства. Разбрахме се, че на 18 октомври ще представим методиката за здравноосигурителни плащания. На самата дата всички експерти си мълчаха, подадоха ни две листчета с неизпълними неща. Имаше указания за формално водене на преговори.Не е вярно, че проф. Салчев е само организатор, управителят на НЗОК определя политиката, не е технически секретар", обясни д-р Маджаров. 

БЛС сезира прокуратурата, ДАНС и АДФИ заради нарушения на Здравната каса

По думите му има излишък от 200 млн. лв., които трябва да отидат при лекарите. 

"Касата плаща за дейност, но по време на пандемията тя не можеше да се осъществи, затова предложихме 100% от бюджетите на болниците независимо от заработката", припомни д-р Маджаров.

Според него има 30 млн. за направления на пациентите.

"По закон сме задължени целогодишно да работим заедно с НЗОК, така че парите от здравноосигурителните вноски да достигнат по най-добрия начин до всички в системата", подчерта проф. Маджаров.

По темата с изнесената днес информация от здравното министерство за ваксината на "Пфайзер" и противопоказанията й, медикът сподели, че производителят е съобщил същата информация, но МЗ го превежда на по-достъпен език. А съобщението има и друга роля – да елиминира дезинформацията.

За имунизационната кампания професорът коментира, че не знае къде е учил и какви учебници е чел лекар, който говори срещу ваксините.

"Каквото и да е чуждото тяло, постъпило в организма, срещу него се образува имунна памет. 75% от лекарите са ваксинирани", завърши проф. Иван Маджаров.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.