От ГЕРБ отговориха

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура за изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19, съобщават от МЗ. Преди дни Борисов заяви, че се използват ваксини с изтекъл срок на годност.

„На 24 октомври тази година, г-н Бойко Методиев Борисов, в изявление пред медии, разпространи следната информация: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer - до 30 септември им е срокът за годност“. Изявлението е от категорията фалшиви новини”, се казва в сигнала до прокуратурата.

Кирилов: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок

„В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот. Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш Министър председател на България, а в момента е председател на политическа партия  ГЕРБ и поради това, изказването му, може да повлияе на решенията на много хора”, се казва още в сигнала.

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

„Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната”, продължава сигналът до прокуратурата.

Здравният министър иска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме мерки.

От ГЕРБ отговориха с позиция:

Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС. Припомняме, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация”, се казва в позицията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.