Право да поиска отмяна на конкретно решение има само пряко засегната странa

Потоп от реакции и коментари заля България, след решението на Конституционния съд за назначаването на Кирил Петков като министър. Споровете са от това, възможен ли е импийчмънт на президента до това законни ли са заповедите, издавани от Петков. Юристите са категорични - актовете на министъра на икономиката няма да отпаднат автоматично. Някои от тях могат да се оспорят пред съда, който ще реши законни ли са те.  

В решението на Конституционния съд не се споменават актовете, подписани от Кирил Петков като министър на икономиката. „Тъй като народните представители .... не са поискали съдът да се произнесе по отношение на актовете”, посочва доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Актовете на Петков - валидни след съдебно решение или подпис от сегашния министър

Така всеки подпис на Кирил Петков може да бъде оспорен сам по себе си. Но не и  всички решения автоматично да станат незаконни. „Аз очаквам - не само и не толкова по юридически причини, колкото по политически да бъдат оспорвани някои от най - чувствителните решения, които той е издал”, заяви проф. Янаки Стоилов - министър на правосъдието.

Право да поиска отмяна на конкретно решение обаче има само пряко засегната от него страна, напомнят юристите. „И декларациите на част от партиите, че ще оспорват всички актове от май до септември, ми се струва пресилване и отново част от кампания”, категорична е доц. Киселова.

„Ние сме изправени пред една перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи вследствие имено от тази нищожност на актовете на Кирил Петков”, твърди проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

КС: Назначението на Кирил Петков за министър противоречи на Конституцията

Възможно е наследникът на Кирил Петков -  Даниела Везиева, да преподпише част от издадените до момента заповеди.  И така да ги направи напълно законни. „Преподписването като самоцелно преподписване за момента не стои на дневен ред...в рамките на установените законови норми в страната, всичко което е правилно, ще го подкрепя”, посочи Даниела Везиева, министър на икономиката.

Екипът й вече изготвя анализ кои документи могат да попаднат под ударите на закона. „Но това няма да засегне актовете на Министерски съвет като колективен орган, тъй като поначало те се вземат за съгласие”, заяви проф. Янаки Стоилов - министър на правосъдието.

Дали Кирил Петков може да получи обвинение за попълване на документ с невярно съдържание ще прецени прокуратурата. Дори да се случи, наказанието му ще бъде най-много глоба, казват още юристите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК