Това научи NOVA

Ключова рокада в правосъдието. Президентът Румен Радев реши - служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов става конституционен съдия. Държавният глава обяви, че указът за назначението му вече е подписан. Янаки Стоилов беше назначен в двата поредни служебни кабинета на Румен Радев за министър на правосъдието.  На негово място вече е назначен заместникът му Иван Демерджиев.  

Янаки Стоилов влиза в Конституционния съд на мястото на проф. Борис Велчев, което той ще освободи след изтичането на мандата му на 15 ноември. На тази дата изтичат мандатите и на Анастас Анастасов  - избран от квотата на Народното събрание и Георги Ангелов – излъчен от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Кариерата на Янаки Стоилов е изпълнена с богато съдържание – бил е заместник-председател на БСП, на 43-то Народно събрание и е един от хората с най-дълга парламентарна история –    депутат е в седем парламента. Професорът по Теория на правото е сред авторите на Конституцията от 1991 година в Седмото велико народно събрание.

„Авторитетът му на юрист е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист”, заяви президентът Румен Радев.

Новото назначение ГЕРБ обвързаха с решението на Конституционния съд по казуса с гражданството на Кирил Петков. „Потъващият „Вера Су” или „Радев Су” да бъде спасен. Той днес си изпрати Янаки Стоилов там. Честито на БСП. Урежда хората им, за да не стават повече такива грешки и взе контрола и там човекът…повече няма да става така. Някакъв съд ще казва така за добрите момчета, не са министри, нарушавали закона”, категоричен е Бойко Борисов.

Стоилов: Решението на Конституционния съд за Кирил Петков е ясно и обосновано

Румен Радев и днес не коментира решението на Конституционния съд и дали е знаел, че Кирил Петков все още е бил с двойно гражданство при назначението му. А докато от ГЕРБ  критикуваха, съпартийците на Янаки Стоилов бяха категорични, че изборът му е съвсем заслужен. „Той е един от авторите на Конституцията,  сигурни сме, че като съдия в Конституционния съд ще допринесе за нейното спазване и върховенство на закона”, посочи Атанас Зафиров.

 От „Изправи се БГ” Също оцениха положително новия пост за Янаки Стоилов. „Янаки Стоилов беше един от най-успешните министри в служебния кабинет, с неговото присъствие Конституционния съд само ще спечели, защото той е доказан и уважаван конституционалист, който може освен буквата на конституцията да осмисли и пресъздаде духа на Конституцията, нещо от което има нужда в съвременните условия има нужда Конституционния съд”, категорична е Мая Манолова.

Останалите претенденти за новия парламент не оцениха рокадата. По време на мандата си като министър на правосъдието, Стоилов акцентира върху нуждата от реформа в съдебната система. Поиска и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Искането беше отхвърлено от Всс и казусът беше прехвърлен в Конституционния съд.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.