Кои са симптомите и как да реагираме

Инсултът продължава е сред водещите причини за смърт в световен мащаб. Хората, получили инсулт, умират защото не са стигнали навреме в болница. За първите симптоми и за това къде да бъде транспортиран такъв пациент по темата в "Пулс" говорят доц. Росен Калпачки, невролог и Дорина Добрева - председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

По думите на доктора при инсулт единственото разумно решение е отпушване на кръвоносния съд, където се е появил съсирек.

Дорина Добрева пък разказва, че причината да се заеме с тази Асоциация е, че през 2016 г. майка й става жертва на мозъчен удар и след редица перипетии и липса на свободни легла, отказват да я приемат в болница. Така инсултът я поразява.

"Посветих много часове да търся в интернет и да чета книги, за да разбера какво да се направи при инвалидизация и загуба на говор", споделя тя. И добавя, че в сътрудничество с МЗ е стартирал Национален план за борба с инсулта.

Колко опасна е мозъчната аневризма

Свързва се със световни организации и се запознава със спецификата на реакциите при инсулт.

Доц. Калпачки обяснява, че основните симптоми на инсулт са три - асиметрия в лицето, слабост и изтръпване на крайниците и нарушение в говора.

"Поне един от тях е достатъчно, за да се стартира процедура по лечение. Както може да се звънне на 112, така и вие с личната си кола да придвижите пациента до болница, за да получи спешна помощ", заяви медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.