Болният е прекарал часове в линейка на кислород

Мъж с COVID-19 обиколи 5 болници, докато бъде приет.  70-годишният мъж и близките му търсели свободно легло близо два часа. Почти два сигнала на минута пък получават медиците от Спешна помощ.

За историята на 70-годишния Любомир Тръпков сигнализира неговата дъщеря. Мъжът прекарва над два часа в линейката в опит да се намери свободно легло. В крайна сметка мъжът беше приет в „Пирогов”. От Спешна помощ обясниха, че получават над 500 адреса за една работна смяна, като половината от тях са за COVID болни.

Часът е малко преди 20 в понеделник. Линейка с пациент с коронавирус обикаля два часа в търсене на свободни места. След получен отказ от четири болници, медицинският екип спира пред „Пирогов”. В случая късметът се усмихва на 70-годишния Любомир Тръпков и след дълго чакане пред болницата той все пак е приет.

„Регистрираха го, но казаха, че просто го преглеждат, защото нямат легла. При все, че лекарят от линейката каза, че по система има пет свободни, а приемният лекар посочи, че нямат свободни легла”, обясни Ирина Тръпкова.

 

 

Дъщерята на Любомир разказва, че баща ѝ прекарва часове наред със сатурация, падаща до 54. Налага се в линейката да му подават непрестанно кислород.

„Лекарят ми каза: „Къде да го закарам, никъде няма места, да го караме вкъщи?”. Аз не искам да го карам вкъщи, защото аз цял ден ги чакам да дойдат. Какво да го правя вкъщи този човек с температура 40,5 градуса. Кой е виновен, аз много искам да знам кой е виновен, защото всеки вдига ръце и казва аз не съм”, разказа Тръпкова.

За изминалата нощ в столицата са работили 13 екипа на Спешна помощ, а работната им смяна е започнала със 144 чакащи адреса. „Дневната смяна е била в абсолютна невъзможност да ги изпълни. След това горе-долу на минута се падат по един-два адреса”, обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

От Спешна помощ признават, че ходенето от болница на болница, в опит за намиране на място, също забавя работата. „На същия принцип, пътувайки към болница, се надяваме в минутите, в които пътуваме, да се освободи едно легло, нямаме друга опция”, каза още тя.

„Има болни, на които, като им се каже, че в момента няма легла, но ще тръгнем и ще обикаляме по болници, те казват: „Не, ние ще се подпишем, предпочитаме да си умрем вкъщи”, което е доста жестоко”, добави Сунгарска.

Повече гледайте във видеоматериалите.

Рекорден брой починали от COVID-19 у нас

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.