За последните 14 дни заболеваемостта е 909 на 100 000 души население

5863 нови заразени с COVID-19 отчитат здравните власти. Направените изследвания са близо 45 хил, което означава,че процентът на положителните проби е 13.1 на сто. Излекуваните за последното едно денонощие са 2587. 

Началник на COVID реанимация: От 10 души само 1 пациент бива изписан

Броят на починалите пациенти се запазва много висок - 145 души са изгубили битката с вируса.  Засилва се и натискът върху здравната система, 8149 пациенти са настанени в COVID отделенията на страната, като 696 от тях са в тежко състяние. По последни данни, на база изминалите 14 дни, заболеваемостта у нас е 909 души на 100 000 население, а активните случаи на вируса са над 105 хиляди.

Според лекарите на първа линия - вариантът Делта може да доведе до рязко влошаване на състоянието на болните и за броени дни може да се наложи интубация. Медици допълват, че при подобни случаи едва 10% от болните успяват да се справят с вируса. В същото време - имунизационният кабинет във Врачанската болница затвори врати заради слаб интерес към ваксините.

Разказ от първо лице на работещите в ковид структурите обобщава картината в момента. Почти пълна липса на интензивни легла и медицински персонал, работещ на почти денонощни дежурства. Лекарите потвърждават и статистиката – в реанимация достигат най-вече неваксинирани пациенти, при които и шансът за оцеляване е почти минимален. Все повече области спират плановия прием, за да могат да обособят още ковид зони и съответно още служители, които да работят в тях. Примерът от днес е Бургас. Ситуацията се влошава и в най-незасегнатата зона у нас – Кърджали, която продължава да е в жълтата зона, но и там се увеличават случаите на коронавирус.

COVID-19: Делта плюс вариантът вече е в България

Началникът на COVID реанимацията в русенската болница "Медика" - д-р Милен Шопов показа в ефира на NOVA отвътре къде пациентите с най-тежки усложения се борят за всяка глътка въздух.

„Ето това е една реанимационна стая с двама пациенти, с два респиратора, монитори, спешен шкаф. Тази стая е обособена и оборудвана специално за COVID болни. За съжаление, двамата пациенти, които са до мен, се обдишват със 100% кислород, което означава, че почти не им е останал бял дроб - здрава белодробна тъкан”, разказа той.

В момента в реанимацията тук няма нито един ваксиниран пациент,казва д-р Шопов. А при интубираните рискът да не оцелят е огромен.

„За съжаление, огромният процент от хората, достигнали до белодробна вентилация и интубирани, не оцеляват. Не ги убива интубацията, те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчност, че се налага да бъдат интубирани, за да им бъде удължен животът”, обясни медикът. Само едно интензивно легло е свободно в тази болница, а лекарите не искат да им се налага да избират кой да приемат и кой да върнат.

За да се справят с увеличаващия се поток от пациенти с коронавирус в Бургас са принудени да спрат плановия прием.

 

 

„Свързано е с освобождаване на кадрови ресурс, който може да бъде ангажиран в тези COVID структури. 25% от легловия фонд за активно лечение са ангажирани за лечение на COVID”, съобщи д-р Георги Паздеров.

А в Кърджали се готвят за влизане в червената зона. Засега областта остава единствената в жълто на картата. Но и тук натискът към болницата се засилва, въпреки че са осигурени 85 легла.

„Тук е единствената реанимация, единственото отделение по инфекциозни болести. Цялата тежест за болничното лечение пада върху областната болница. Динамиката е доста голяма, но в последните дни броят на пациентите, които постъпват, се увеличава”, заяви проф. Тодор Черкезов. Свободните към момента легла в болницата са само 17.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.