Вижте колко струва документа

Разследване на NOVA разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани. Eдин от тях струва 450 лева. Фалшивите документи се получават само за два дни. Според посредник, представил се като Величко Георгиев, на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

Зелените сертификати - задължителни за държавните служители в Хърватия

Срещу сума от 1 350 лева получаването на автентични сертификати на неваксинирани само за два дни не се оказа трудно. Човек твърди, че работи със старша сестра в столична поликлиника и с лична лекарка, която споменава поименно. Работи се с еднодозовата ваксина на "Янсен". 

Бавна поръчка за фалшив сертификат е 300 лв., а бърза - 450.  Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет. За всички 145 души, чиито данни вече е предал посредникът, с когото разговаря екипът на NOVA, със старшата сестра ще си разделят 43 500 лева. А неговият приятел, който работи с личен лекар и издава сертификати много по-бързо, но и за по-виоска цена, прибира 1350 лева за един ден само за изготвянето на 3 документа, поръчани от подставеното ни лице. За разследването екипът ни сезира МВР и Прокуратурата.

Подробностите гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.