Здравните власти обявиха колко време ще важи удостоверението

Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг във вторник. Новата мярка ще влезе в сила от четвъртък. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще е валиден 90 дни и ще важи единствено на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина. 

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Зеленият сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, е 150 на BAU на ml", каза д-р Радка Аргирова.

Броят на починалите с COVID-19 - най-висок от началото на пандемията

Проф. Ива Христова заяви, че няма конретни фиксирани тестове за антитела. 

„Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и пак можем да се разболеем", обясни тя. 

Снимка: БТА

На брифинга стана ясно още, че няма да се въвежда изискване членовете на секционните избирателни комисии да са със зелени сертификати за вота в неделя. Няма да има и задължително тестване. От МЗ все пак са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се изследват на собствена воля.

Какви видове антитела срещу COVID-19 съществуват

Всяка лаборатория сама ще преценява каква да бъде цената на тестовете за антитела. 

„Опасявам се, че някои хора може да не се ваксинират, ако имат високи нива на антитела. В други случаи обаче има хора, които си въобразяват, че са го преболедували и ако си изследват антителата и видят, че нямат, може да отидат да се имунизират”, каза още министърът на здравеопазването.

 

 

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

Според Кацаров при тази вълна имаме много заразени, но по-ниска смъртност. „Броят на хоспитализациите е по-малък, отнесен спрямо броя на заразените лица. Зелените сертификати дадоха резултат, защото повечето хора приеха тази мярка", добави той.

Новият сертификат ще даде възможност на хора като Николай да се движат без ограничения. 43-годишният мъж смята, че е изкарал вируса преди месеци, доказателство за това са голямото наличие на антитела. Обострено автоимунно заболяване му пречи да се ваксинира към момента.

„От май месец до този момент 3-4 пъти имам правени тестове за антитела и всичките са от 1100 до 1300 количествени. Моето наблюдение е, че хора, които имат антитела не се разболяват. Аз ходя по болници и се срещам с хора, които са със същото сътояние като мен и те въобще не се разболяват”, смята Николай.

На 11-ти ноември хора като Николай ще могат да си издадат зелен сертификат от електронната система след като си направят лабораторен тест – обясниха от информационно обслужване.

„Системата ше издаде такъв тип удостоверение и съответно ще върне на лабораторията националния референтен номер, чрез който лицето ще може  от HIS.BG, както и до момента с няколко лесни стъпки да получи своето удостоверениe”, обясни Иво Стойчев от „Информационно обслужване”.

В новия сертификат ще бъде посочена неговата валидност, имената на притежателя му, както и резултатът от лабораторното изследване.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.