Величко Георгиев е с мярка "Подписка"

Да си купиш здраве, но само наужким - звучи невероятно, но се оказва поредният български патент. Миналата седмица в „Събуди се" ви показахме стъпка по стъпка как се купува зелен сертификат. Разследването разтърси държавата, но отново - като че ли по български - наказани няма.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Изключиха кандидат-депутат от редиците на НФСБ

Показахме ви Величко Георгиев - човек, който без притеснение разказва, че участва в схема за издаване на сертификати за ваксинация на неваксинирани. Той се оказа кандидат за народен представител. Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Георгиев, а с политическата му кариера с днешна дата е свършено.   

Величко Георгиев посочва дори име на медик, който стои зад 3 сертификата.

От МВР дадоха заявка, че ще стигнат до ядрото на схемата. „Има данни за медиците, но да не издаваме – води се досъдебно производство. Към момента се разследват още 10 подобни случая с продажба на здравни документи и във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково”, заяви Станимир Станев – директор на „Национална полиция”.

Как работи схемата за фалшиви сертификати, разкрита от NOVA

От Българския лекарски съюз остро осъдиха действията на колегите си, които търгуват с човешки животи. „Такъв човек не трябва да е с бяла престилка. Кощунство е да се изхвърля ваксина”, коментира д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз.

Според него такава схема може да се докаже, само ако фалшиво ваксинираният пациент се разболее от COVID-19. В противен случай дали дозата е унищожена в кабинета или е попаднала в тялото на пациента, си остава тайна между присъстващите.

Според юриста по медицинско право адвокат Мария Петрова такива престъпления са много трудно доказуеми, особено що се отнася за зелените сертификати, които са ново явление. „Това са документи престъпления. Имаме нужда от ревизия на правилата, защото докато нямаме ясна процедура как се разкрива това, всеки е невинен до доказване на противното”, казва тя.

РАЗСЛЕДВАНЕ: NOVA разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати

Виновни пред закона са не само медиците и посредниците, но и тези, които плащат за такива сертификати.

Към днешна дата Величко Георгиев вече е с обвинение. Според закона той е спомогнал разпространението на зараза по време на епидемия и при наличие на смъртни случаи. Той е набавял лични карти на хора, които не са ваксинирани. Само в рамките на нашето разследване, за 3 сертификата получава 1350 лева.

В прессъобщения от Софийската градска прокуратура посочват, че Величко Георгиев не се признава за виновен. Той се е възползвал от правото си да не дава обяснения. 

Георгиев е на свобода с мярка "Подписка". Дали това не е предпоставка да продължи търговията с животи, предлагайки фалшиви сертификати, от държавното обвинение отказаха коментар. 

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.