Пандемията коментират проф. Огнян Кунчев и проф. Георги Момеков

"Кривата на заболевамостта се пречупи - около 10 дни след 21 октомври. Това беше резултат от рестрикциите". Това заяви математикът проф. Огнян Кунчев в студиото на "Твоят ден".

По думите му контактните точки са училища, затворени пространства заведения. "Утре ще умрат средно 130 души, базирано на средната дневна смъртност. Това е война", каза той. Според него има свръхсмъртност с 2000 души, като 900 от тях не се знае от какво са починали.

"Като пуснем учениците, трябва да затягаме по другите места ограниченията, както и по-строг контрол на зеления сертификат", коментира той.

От своя страна проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, смята, че мерките са ефективни, но е необходим по-строги проверки на QR кодовете. "Зеленият сертификат е точно обратното на рестрикция - начин животът да продължи', смята той.

Според него локдаун ще доведе до страшни проблеми. "Ресторантьорите трябва да са флагмани на ваксинацията и мерките", подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.