От северозапад на югоизток над страната преминава студен атмосферен фронт

В следващите 48 часа времето ще ни предложи сериозни есенно-зимни предизвикателства. Конфигурация от студен фронт и средиземноморски циклон ще донесе бурни ветрове, значителни количества дъжд и мокър сняг.

В понеделник от северозапад на югоизток над страната преминава студен атмосферен фронт. През целия ден ще е облачно с валежи, които ще са в по-значителни количества в южните и източните райони. На югоизток е възможно развитието на гръмотевични бури. В тази част на страната ще духа мощен югозападен вятър с пориви в някои райони около 100 км/ч.

Привечер валежите временно ще намалеят, а на изток дори ще спрат. В топлата част на деня температурите ще са от 10 до 15 градуса в Западна България и между 15 и 19-20 градуса в източните райони.

Какво ще е времето през декември

Междувременно от северозапад ще задуха студен вятър, с който ще настъпи захлаждане. В по-късните часове в понеделник, през нощта и сутринта във вторник над страната ще премине средиземноморски циклон. Ще превали мокър сняг – последователно в западните райони, Централна България и в Североизтока. Снежната покривка в равнинната част на страната ще бъде между 5 и 10 см. По високите планински масиви на югозапад и в централна Стара планина обаче метеорологичните модели прогнозират около и над 30 см.

Във вторник до ранния следобед валежите почти навсякъде ще спрат с разкъсване на облачността. Денят обаче ще остане студен и ветровит с температури от 1 до 5-6 градуса на запад и до към 9-10 в Източна България. Поривите на вятъра ще са особено силни в Дунавската равнина.

Сряда и четвъртък ще са дните, в които облаците ще отстъпят и слънцето ще е по-щедро. Сутрините ще са студени, но дневните температури постепенно ще се повишат. В четвъртък и петък в топлата част на денонощието термометрите в Дунавската равнина и Източна България ще покажат стойности над 15 градуса.

Около края на седмицата отново се подрежда комбинация от студен въздух и нестабилно време в Средиземноморието, с което се очакват валежи от дъжд и сняг.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.