Схемата е работила около 2 месеца, документът е струвал между 200 и 400 лв.

Трима лекари и зъболекар са задържани заради схемата за издаване на фалшиви зелени сертификати в Пловдивско. Трима са заподозрени, за които се смята, че са били посредници в схемата, съобщиха от МВР.

Разбиха схема за фалшиви COVID сертификати

250 души са се сдобили с документа. 200 от тях са от Раковски и 50 Асеновград. По първоначални данни около 250 лица са регистрирани в Националния ваксинационен регистър, докато са се намирали в чужбина към датата на имунизацията. Те са заплащали суми между 200 и 400 лева на посредници, за да бъдат вписани като ваксинирани.

Четиримата медици са задържани за 24 часа, но на този етап не са им повдигнати обвинения. Схемата е работила око 2 месеца, твърдят разследващите. Извършени са множество претърсвания. Над 20 000 документа за информирано съгласие за ваксинация са проверени за това дали отговарят на действителните.

В Медицинския център в Раковски и днес въпросният кабинет продължава да извършва ваксинации. От здравното заведение отричат твърденията на прокуратурата.

„Сигурно има такава практика. Възможно е да има всичко. Вчера идвах по същия начин беше пълно с полиция, беше пълно с хора, не знам какво се случваше. Никой нищо не ми каза, докторите си тръгнаха”, разказват пациенти.

От болницата в Асеновград също отказаха да коментират разкритията на прокуратурата. Засега повдигнати обвинения срещу задържаните лекари няма.

„Нашата цел е всеки да се понесе отговорността - както този, който е издал сертификатът и въвел данните в единната информационната система, така и този, който се е снабдил с такива сертификати”, заяви зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

Наказанието по закон е до 5-години затвор и глоба от 10 до 50 хиляди лева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.