Какви са причините са тревожните данни?

Врачанска област изпревари всички останали по брой на заразените с COVID-19. В община Мизия 1078 души носят вируса. В Козлодуй заболелите са над 900, в община Враца около 750 души. 
Въпреки тревожните данни болницата във Враца все още има достатъчно на брой легла, предназначени за COVID пациенти.

Висок остава броят на активните случаи на COVID-19 у нас

"Към момента имаме настанени 47 пациенти, шест от тях са в реанимация. Имаме и три деца. За щастие при тях заболяването протича по-леко, възстановяването също е по-бързо. Постоянно хоспитализираме хора в тежко състояние и изключително ниска сатурация", обясни директорът на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев. По думите му неспазването на противоепидемичните мерки е една от основните причини за скока на заболеваемост в областта. 

Трудно е да се проследи разпространението на заразата, но голяма част се дължи на завръщащите се от чужбина българи, смята д-р Велева от инфекциозното отделение. 

"Хората се поизплашиха започнаха по-често да идват в COVID отделението, да се свързват с личните си лекари, а от там и приемът се увеличи. Много от заболелите имат близки, завърнали се от чужбина. Последните приети пациенти при нас са 90-годишни, заразени от внука им, който е международен шофьор", обясни тя. 

На фона на високия ръст заболели в община Роман след затягане на мерките заболеваемостта отчита много по-ниски нива, отивайки към оранжевата зона. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.