По думите й вчера смъртни случаи не е имало, а днес е само един

Как в Япония се справят с пандемията от COVID-19. Писателката Юлияна Антонова - Мурата, която живее там, разказва, че по-скоро има пандемия от страхове, а азиатската страна обмисля винаги най-лошия сценарий.

"Това се дължи на редицата природни бедствия в страната. При този вирус щабът е предвидил най-неприятния вариант. Вземат се всякакви мерки, има последователност в действията. Тя се изразява във вземане на превантивни мерки", обясни тя.

По думите й вчера смъртни случаи не е имало, а днес е само един. "Учениците ходят присъствено на училище, а първият учебен ден е на първи април. Ако в някоя от префектурите преценят, че броят на заразените е висок, има възможност да започнат онлайн обучение. Отбелязва се дали родителят е измерил температурата на детето", разказа Антонова. 

Япония има нов премиер

Всички учители и ученици са с маски, освен по време на хранене. "Процесът на ваксинация започна по-късно заради надпреварата на местните фармацевтични компани да създадат своя ваксина", подчерта тя. И допълни, че това е довело до закупуване на ваксини от "Пфайзер" и "Модерна". "До момента има двама души, при които е засечен новия вариант Омикрон", каза още тя.

Антонова е автор на книгата "Сан, Сан Япония" и се замисля да започне следваща, която да завърши четирилогията й, посветена на преживяванията в Япония.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.