Срокът от два месеца обаче може да бъде удължен заради препоръки по документа

Европа с критики към българския План за възстановяване и устойчивост. Страната ни изпрати документа към Брюксел на 15 октомври, но от Европейската комисия имат серия забележки.

Ресорният вицепремиер Атанас Пеканов потвърди, че сме получили 43 препоръки към предложения План за възстановяване и устойчивост. Те са в две основни направления - „Енергетика” и „Върховенство на закона”.

Бележките на Европейската комисия са получени на два пъти – на 17 и 19 ноември. В общо 43 страници са изложени основните критики - основно за съдбата на въглищните централи и контрола над главния прокурор. Информацията, че Брюксел има забележки към българския план се пренесе и в парламента. С въпроси към ресорния вицепремиер Атанас Пеканов.

"Само вие знаете и имате конкретната информация, само вие сте информиран какво се случва, обществеността нищо не знае, а колеги, това са 12 млрд", заяви Драгомир Стойнев от БСП

Според Пеканов повод за притеснение няма. 

"Нека не се съсредоточаваме върху тези цифри, които казвате – 43.В Плана за възстановяване и устойчивост има 57 проекта и 46 реформи. Ние сме получили обратна връзка, в която има 2 големи въпроса и отделни технически въпроси по някои от реформите, например кога ще бъде въведен този закон", заяви Атанас Пеканов.

Служебното правителство, което е автор на доклада, дори не е съгласно с част от получените критики. Като искането за промяна в Българския енергиен холдинг.

"Ние имаме наши червени линии, от Европейската комисия упорстват за още реформи, една от важните части е реформа в Българския енергиен холдинг. Това е нещо, което един служебен кабинет сега не може да поеме като ангажимент и това е червена линия по която, да, продължават преговорите", добави вицепремиерът.

Според енергийния експерт на "Има такъв народ" Иван Хиновски, вече не е възможно да получим пари по Плана до края на годината.

"Фактите, изводите и анализите и забележките изискват изключително сериозно преработване на този документ в дълбочина, конкретика, етапност. Комисията не е доволна от общо разписани планове, тя иска конкретика, иска дати", каза Иван Хиновски.

Пеканов: Препоръките на ЕК за Плана за възстановяване не ни притесняват

Авансово получаване на пари по плана беше предвидено в актуализацията на бюджета за тази година. 

ЕК ще разглежда поне 2 месеца Плана за възстановяване и устойчивост

На въпрос на Нова към Европейската комисия дали има вариант да получим средства преди  началото на 2022 г., отговорът беше само, че България е изпратила своя план в средата на октомври и са необходими два месеца за оценка на документа. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.