Дебатът в Народното събрание е белязан от спорове

Новата вълна на пандемията у нас набира все по-голяма скорост. Трети пореден ден положителните проби са над пет хиляди. В първия за годината парламентарен контрол Народното събрание извика на изслушване премиера Кирил Петков. Споровете и дебатите се завъртяха именно около COVID-19. Министър-председателят обяви, че кабинетът няма да наложи задължителна ваксинация в България.

Премиерът обяви кога ще бъде премахнат зеленият сертификат

Изненадващо депутатите вкараха и извънредна точка в дневния ред, свързана със зелените сертификати и изискването документът да служи за вход в парламента. Това предизвика спорове в пленарната зала.

„Както преди малко министър-председателят каза, че има умрели ваксинирани. Какво доказвате с този зелен сертификат, освен че има някакъв документ. Разбирам, че това ви е наредено. Разбирам и от кого ви е наредено. Как смятате да ни ограничите, ние да изпълняваме задълженията си? Разбирате ли какво правите в момента? Предизвиквате гражданска война”, заяви Елена Гунчева от „Възраждане”.

Петков: Няма да наложим задължителна ваксинация срещу COVID-19

„Неспециалисти коментират медицински факти, но същите тези хора когато имат нужда от лекар – отиват на лекар. Убеден съм, че не се лекуват сами”, коментира Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.

„Имам цяла папка, пълна с това дали зеленият сертификат работи или не. Ако искате – ще ви запозная лично. Така че когато излизате на тази трибуна, моля ви, не говорете неистини”, каза Александър Симидчиев от „Демократична България”.

„Ваксините в България имат около 92% ефикасност”, посочи Ангелов.

„Ние продължаваме да работим така, както работеха предишните народни събрания и продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни”, заяви Ива Митема от „Има такъв народ”.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.