Главният държавен здравен инспектор гостува в "Здравей, България"

„КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28”. Това заяви в студиото на "Здравей, България" главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. 

Първите мъже в държавата под карантина след заседанието на КСНС (ОБЗОР)

Той даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина.

„Всичко зависи от това в кой момент ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи, само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни”, обясни доцентът.

„Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза, защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още”, допълни Кунчев.

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и, ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина.

Според Кунчев три са причините за по-големия брой хората, които влизат в болница, въпреки че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация в България, малкото поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

„Изобретението на България да въведе наличието на антитела като основание за издаване на зелен сертификат е грешно. Безумно от медицинска гледна точка е и издаването на здравния документ веднага след първа игла”, категоричен е доцентът.

„Ще предложим опита на Германия – хора със сертификат за ваксинация, които реално не са имунизирани, но искат да го направят, да не бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключва наказанието за служителя, издал фалшивия сертификат”, каза още Ангел Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.