Инфлацията там е най-висока от 39 години насам

Инфлацията в Съединените щати е най-висока от 39 години насам. За последните 12 месеца тя е скочила със 7%, сочат официални данни. Това е най-рязкото повишаване на цените от юни месец 1982 г. насам.

Федералният резерв подготвя промени на лихвения процент през тази година, за да може да бъде овладяно поскъпването. Високопоставени лица вече дадоха да се разбере, че това може да се случи още през март. 

Кристалина Георгиева: Инфлационният натиск ще отслабне до края на 2022 г.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева даде интервю за американския телевизионен канал CNBC в сряда, 12 януари 2022 г. В него тя коментира инфлацията, прогнозите за нея през 2022 г., както и възстановяването на икономиките на САЩ и Китай.

"Много би ми се искало да имаме по-оптимистични прогнози в началото на новата година. Но реалността е, че губим част от инерцията на икономическо възстановяване. Най-вече поради повече рискове през 2022-а. Двата големи двигателя на световната икономика - Съединените щати и Китай, показват по-слаби показатели спрямо прогнозите от лятото. Към това се прибавя Омикрон", смята Георгиева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.