Разговор със специалиста по белодробни болести д-р Петър Чипев

Кога е необходимо да се направи рентгенова снимка на белия дроб, кога само слушалката ще свърши работа? Каква информация дава изследването на функционалното дишане?

Д-р Петър Чипев е специалист по белодробни болести и медицина на съня. Завършва Медицински университет - София през 2012 година.

"Кашлицата е един от основните симптоми, които показват, че е нужен преглед, също така болката в гръдния кош, задух, но тези симптоми могат да се дължат на проблеми и в други органи, не само на белите дробове", това каза в "Пулс" д-р Петър Чипев, специалист по белодробни болести.

Лекарят допълни, че от появата на COVID-19 хората посещават пулмолози и при други общи симптоми - висока температура, загуба на апетит, болки в мускулите, болки в главата, защото ги разпознават като симптоми при заразяване с вируса и знаят, че се засяга белия дроб.

По отношение ролята на рентгеновата снимка при COVID-19, специалистът коментира, че това е малко спорен въпрос. Но европейските дружества по рентгенология препоръчват за COVID да се прави скенер.

"Идеята е, че скенерът е по-точно изследване, с по-голяма разделителна способност, по-висока чуствителност и е най-доброто диагностично изследване за COVID. Има леки промени в белите дробове при почти всеки пациент, който има тази болест. Над 90% развиват пневмония, но в повечето случаи тя е мното малка и не води до сериозни симптоми, сериозни нарушения във функцията и човек няма сериозни оплаквания. Тестът му може да е негативен, но чрез скенер може да се постави диагнозата COVID-19", обясни д-р Чипев.

Той добави, че рентгеновата снимка може да пропусне това, но също така отбеляза, че се задава и въпроса, ако възпалението е толкова малко, че не се вижда на снимката и функцията на дроба е нормална и не влияе негативно върху начина на живот на човека, нужно ли е да знаем за него.

"Така че не при всеки пациент с COVID е наложителна компютърна томография, която е по-трудоемка, по-труднодостъпна, по-скъпа и с повече рентгеново облъчване", заяви още д-р Петър Чипев.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.