Вижте с какво се отличиха петте му години начело на държавата

Първи  ас на страната. Дългогодишен военен пилот и бивш началник на Военновъздушните сили. След години в авиацията изтребителят на Румен Радев прави обратен завой и се приземява на “Дондуков” 2. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

През август 2016 г. политическите партии БСП и АБВ официално го издигат за кандидат-президент на президентските избори през същата година. Същият месец АБВ оттегля номинацията си. За свой вицепрезидент Румен Радев избира Илияна Йотова. 

След резултат, в полза на генерала, Румен Радев е избран за петия президент на България. Две години по-късно той се отправя към Русия на своята първа знакова визита. След десетилетие пауза Владимир Путин приема български президент в Сочи.  

Във вътрешен план обаче Радев създаде образ на твърд противник на управлението на Борисов, а впоследствие и критик на главния прокурор Гешев. Дори и като такъв не обръща гръб на авиацията.  “Това е невероятна професия, която изтръгва всички качества. Работиш на ръба на възможностите си. Невероятно е”, казва Радев.

Точно изтребителите стават повод за сериозен сблъсък между Радев и Борисов. Грипен или Ф-16.  Спорът продължава повече от 2 години. Въпреки ветото на президента, правителството все пак купува 8 от машините Ф-16.

Словесните престрелки стигат връхната си точка на четвъртата година от мандата на Радев, когато той заяви, че снема доверие от правителството. А на тези думи Борисов отвърна лаконично. 

ВТОРИЯТ МАНДАТ: Радев и Йотова положиха клетва

Като президент Румен Радев се възползва от правомощията си и в края на 2019 година връща с указ изборът на Иван Гешев за главен прокурор. 

През лятото на 2020 двама от президентските съветници са задържани със спецакция. А Бюрото за защита влиза в Президентството. Граждани отговориха с протест, а до тях застана и Румен Радев. 

Така започва горещото лято на 2020-та, което прераства в политическа криза. Страната ни прави три парламентарни избора в рамките на няколко месеца. А Румен Радев става президентът, назначил най-много служебни правителства.  Последният вот  го затвърждава на поста – като  петия президент на България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.