Антителата срещу N-белтъка са маркер за преболедуване на вируса, не са такива, които го неутрализират

Много потребители на социалните мрежи интерпретират погрешно доклад на британското правителство за ваксините срещу COVID-19, като неоснователно твърдят, че в доклада се казва, че ваксините намаляват за постоянно имунитета срещу заболяването.

Твърдението се основава на наблюдения на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, че хората с поставени две дози, които по-късно се заразят с COVID-19, развиват по-малко „N антитела“ /антитела срещу нуклеокапсида/ в сравнение с хората, които са се възстановили от заболяването преди имунизация или без да са имунизирани.

Във Facebook, Twitter и в редица блогове, много потребители тълкуват това откритие като доказателство, че ваксинираните с две дози имат по-нисък имунитет срещу COVID-19.

„Гласът на науката“: Кои храни помагат по време на COVID-19 (ВИДЕО)

„Британското правителство разкри факта, че след като получите две игли, никога повече няма да можете да придобиете пълен естествен имунитет“, твърди потребител на Facebook, като добавя, че ваксинираните хора ще бъдат „много по-уязвими“ за бъдещи мутации на коронавируса.  

Потребителят добавя: „Междувременно неваксинираните ще си осигурят траен, ако не и постоянен имунитет към всички щамове на мутиралия вирус, след като са били заразени с него по естествен път, дори само веднъж“.

Тези предположения са напълно погрешни, заявиха категорично голям брой водещи медицински експерти пред агенция Ройтерс.

Професор Тим Спектър, ръководител на катедра „Генетична епидемиология“ в Кингс Колидж Лондон и водещ учен на ZOE COVID Study - едно от най-големите текущи проучвания на COVID-19 в света обясни, че има различни видове антитела, които осигуряват защита, нито едно от които не гарантира повече или по-малко имунитет, като повторното заразяване е възможно както след ваксинация, така е без да е направена такава.

Здравният министър на Великобритания: Трябва да се научим да живеем с COVID-19

„Анти-N антитела се произвеждат само ако сте били заразени с COVID-19 (естествена инфекция). Анти-N антителата разпознават молекула във вируса SARS-CoV-2, наречена нуклеокапсид (N)“, каза Спектър. Т.е антителата срещу N-белтъка са маркер за преболедуване на вируса, те не са неутрализиращи вируса.

„Като има предвид, че анти-S антителата търсят шипчестия протеин (S) на повърхността на вируса, тези антитела могат да присъстват както след естествена инфекция, така и след ваксина. Това е така, защото ваксините срещу COVID са базирани на шипчестия протеин."

Цитирайки данни на Zoe COVID Study, Спектър добави, че няма гаранция дали анти-N антителата ще се развият при всеки, който се е заразил с COVID-19.

„Нашият последен анализ установи, че при един от всеки петима участници в проучването на ZOE, които са имали положителен тест за COVID, не са били открити анти-N антитела след това“, казва Спектър.

Експерти от „Meedan Health Desk“, група учени по обществено здравеопазване, работещи за справяне с медицинската дезинформация, потвърдиха коментарите на Спектър. „Важно е, че комбинираните анти-S и анти-N антитела не са равни на по-голям имунитет срещу COVID-19“, казаха те пред агенция Ройтерс.

Дори лекото преболедуване на COVID влошава паметта и концентрацията

Експертите добавиха, че ранната „вирусна неутрализация“ чрез ваксинация може да промени реакцията на организма и да ограничи последващото развитие на анти-N антитела, ако лицето бъде заразено след ваксинация. Това обаче няма да повлияе негативно на нивото на имунитета.

Все още има много неизвестни за имунитета и вариантите на COVID-19. Провеждат се голям брой изследвания, сравняващи ваксиналната защита с тази на защитата при предишна инфекция.

Експертите на „Meedan Health Desk“ посочват пред агенция Ройтерс скорошно проучване, анализиращо хоспитализирани лица, получили ваксина срещу COVID-19 и тези, които са били заразени с COVID-19. Това изследване показва, че имунитетът от ваксина осигурява „по-голяма защита, в сравнение с „естествената“ инфекция срещу COVID-19.

иРНК ваксините срещу COVID-19 също са „около пет пъти по-ефективни“ за предотвратяване на хоспитализация спрямо предишна инфекция, добавят експертите.

Междувременно данните от „Zoe COVID Study“ предполагат, че две дози от ваксината AstraZeneca дават 71% защита срещу инфекция, докато две дози от ваксината Pfizer дават 87% защита. Данните показват още, че неваксиниран човек, боледувал от COVID, има 65% защита срещу повторно заразяване.

Така се оказва, че информацията в социалните мрежи е подвеждаща. Въпреки че Агенцията за здравна сигурност на Великобритания е наблюдавала по-ниски анти-N антитела при хора, заразени с COVID-19 след две дози ваксина, това по никакъв начин не означава, че ваксините са възпрепятствали естествения имунитет към болестта.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: Ройтерс