Пред Центъра по трансфузионна хематология се изви дълга опашка

Вълна от съпричастност към пострадалото 17-годишно момиче, което е настанено в „Пирогов” и се бори за живота си. Стотици откликнаха на призива на болницата и на близките да дарят кръв за Александра Нинова. В петък вечерта тя беше блъсната от автобус в столичния квартал „Люлин”.

Апелът за помощ тръгна от социалните мрежи в събота. Буквално часове след това напълни двора на Националния център по кръводаряване в София.

Автобус блъсна момиче в София

Още от сутринта имаше наплив на хора, голяма част от тях са разбрали от социалните мрежи. Сред наредилите се имаше и съученици на Александра, имаше и случайни хора

По обяд опашката от чакащи излезе извън пределите на Центъра по кръводаряване. Ниските температури не спряха желаещите да помогнат.

„Веднага реших да дойда поради факта, че съм универсален донор. Не се замислих изобщо, защото това е човек във нужда, но виждам, че има още желаещи, така че дори моята кръв ще помогне на някой друг, независимо дали е за това момиче или за друг”, каза една от тях.

Сред дарителите имаше и съученици на Александра. „Разбрахме от социалните мрежи. Познати сме, не сме си много близки, но просто е човешко да дойдеш и да дариш кръв”, каза един от тях.

Необходимата кръв беше събрана още на обяд. „За близките 24 часа има предостатъчно от нейната кръвна група. Не е фатално, част от хората могат да дойдат и утре. Това не е в ущърб на момичето”, заяви д-р Румен Йорданов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.