Какви са рисковете след прекаран коронавирус?

Не само възрастните, но и децата страдат от пост-COVID синдром. Характерните симптоми са висока температура, болки в корема, както и кожен обрив. Те се появяват от 2 до 6 седмици след прекараната инкфеция. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни, дори ако детето им е изкарало леко вируса. 

„Това е рядко, но сериозно усложнение. Част от случаите може да бъдат объркани с инфекциозно заболяване. При 50-75% от децата може да бъде засегнато и сърцето. Могат да развият миокардит. COVID-19 провокира и изявата и диагностицирането на диабет при подрастващите”, коментира в ефира на „Здравей, България" д-р Маргарита Ганева от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев" .

От началото на пандемията през лечебното заведение са минали 28 деца с пост-COVID синдром. 

Едно дете, когато е прекарало COVID, е било в контакт с COVID болен или самото дете е изкарало инфекцията безсимптомно, две до шест седмици след това, може да настъпи едно от най-сериозните усложнения на този вирус - така наречения мултисистемен инфламаторен синдром, обяснява д-р Ганева.

Ситуацията със заетостта на леглата в Бургас, не е по-различна. Като отбелязват дори рекорд.

"Бройката на децата за пръв път е толкова висока - 21 са хоспитализираните деца в единствения детски Ковид сектор в областта - на териорията на Инфекциозно отделение", казва д-р Светослав Тодоровм зам.-директор на УМБАЛ "Бургас".

 

Две от децата с коронавирус в лечебното заведение са на кислород, останалите са в стабилно състояние. И докато за последните 3 месеца на 2021 г. новодиагностицираните деца са били около 20 000, само за първите три седмици на новата година, те са 23 000.

Рекорд на хоспитализираните с COVID-19 деца в Бургаско

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.