Това се случи след като температурата на водата падна до 0 градуса по Целзий

Стотици хиляди отглеждани риби умряха от студ в лагуна в северозападна Гърция, след като страната бе ударена от снежна буря тази седмица, съобщи Ройтерс. Умрелите риби, ципура и бяла ципура, започнаха да изплуват на повърхността на лагуната Ричо в езерото Дрепано рано във вторник, след като температурата на водата падна до 0 градуса по Целзий.

Щетите са огромни, оценява се, че тук има 50 тона умряла риба, заяви Йоанис Узуноглу, който работи в държавната рибна ферма, след като събра част от рибите в своята лодка.

През всичките последни години, през които записвам и измервам температурите в района, никога не съм очаквал да имаме толкова ниски минусови температури, каза той.

Страните в региона бяха ударени от необичайно студено време, включително Атина, която бе покрита със сняг. Заграждението на лагуната е попречило на рибите да доплуват до по-дълбоките води на езерото или морето, за да оцелеят, заяви ученият Константинос Пердикарис от Отдела за рибно стопанство.

Гърция и Турция се възстановяват от снежния хаос

Те са починали от термален шок, каза Пердикарис, който посети лагуната във вторник.

Ципурата, за разлика от другите риби, е чувствителна на ниските температури и не може да оцелее под 4 градуса по Целзий, каза Пердикарис.

Обикновено температурите в лагуната по това време са 7-8 градуса.

Видео, заснето с дрон, показа хиляди измрели риби, плуващи на повърхността на лагуната, и на брега.

Всяка година ги освобождаваме в езерото, но тази година, за съжаление, нямахме време да ги освободим навреме, защото студът дойде бързо, каза Узуноглу.

В рибната ферма има 600 000 риби от различни видове. Другите видове не са пострадали, уточнтява Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.