Поредицата от протести стигна до регионалната екоинспекция във Велико Търново

Стотици жители на община Павликени за пореден път излязоха на протест срещу изграждане на завод за каменна вата в местно село. Хората се притесняват, че екоравновесието в региона е сериозно застрашено.

Инвестицията от милиони  евро, предвижда изгаряне на тонове отпадъци дневно, като гориво за производство на каменна вата. Мястото е павликенското село Върбовка, а местните хора не съгласни това да се случи.

„Живяла съм 10 години в Лондон и се върнах в Павликени, за да прекарам остатъка от живота си, защото тук съм щастлива”, споделя Татяна Христова.

Протест срещу изграждането на втори гребен канал в Пловдив

„Живяхме в Пловдив и заедно решихме да се приберем в моя роден град. Малко китно градче с чист въздух и природа. Точно това искаме. Да остане с чист въздух и да не се горят боклуци”, добавя от своя страна друг жител на града Кристиян Памуков.

Най-притеснение са земеделските производители в региона.

„Това, което ме притеснява е огромното количество, което ще се изгаря за 24 часа. Това са 1160 тона. Опитвах се два дена, но не открих по-голяма инсталация в Европа, от тази която ще се изгради в Павликени”, коментира земеделският производител Николай Донев. .

Поредицата от протести стигна до регионалната екоинспекция във Велико Търново. Повече от три часа жители на община Павликени протестираха пред институцията, където заседава екологичния съвет, в който е и ръководството на община Павликени, която няма ясна позиция „За” или „Против” проекта е.

В Белград протестираха срещу мръсния въздух

„Поставяме редица условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се реализира инвестиционното намерение”, обясни зам.-кметът на Павликени Анастасия Вачева.

Резултат от обсъждането на проекта от всички засегнати страни се очаква да стане ясен през следващите дни.

 

 

Повече по темата вижте във видеата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.