Окръжната прокуратура се самосезира, а здравният министър възложи на „Медицински надзор“ да провери обстоятелствата

Инцидент с фатален край пред Спешното отделение на врачанската болница. Проверяват смъртта на 44-годишна жена от село Пудрия. Според информация на близките ѝ тя чакала дълго пред регистратурата на отделението. 

Мъжът, с когото живеела, помолил за помощ на телефон 112, но след като линейка така и не дошла, той я закарал сам до Спешното. Именно там жената изпаднала в безпомощно състояние, според свидетели - пред очите на детето си. Час по-късно починала. 

На регистратура в болницата, въпреки критичното състояние на жената, дежурната сестра настоявала да получи документи за самоличност и да направи тест за коронавирус. 

Mъж почина след отказ за прием в болница (ВИДЕО)

В неделя вечерта, мъжът на починалата жена се обажда на телефон 112, за да повика линейка, когато състоянието й се влошава. Казали му, че щом е в града, той може да я закара по-бързо. Така двамата тръгват към болницата

„Карах я през цялото време да говори. Да я чувствам, да виждам, че има живот. Закарах я в Спешното. Спрях отпред. Извиках „Помощ! Жена ми умира! Някой да помогне“, разказва Николай Иванов.

Точно това чул и Иван Илиев, който в този момент също е в болницата.  Именно той заснема случващото се. „Направи ми впечатление неадекватното поведение на регистратурата. Тя трябваше, беше длъжна направо да отвори вратата и да извика медик”, каза той.

„Аз съм човекът, който беше на регистратурата. Трябваше да я регистрирам, направих й тест, влязох вътре, докато той отиде да вземе личната карта, предадох на докторката и веднага жената беше влязла. Не виждам да съм се забавила кой знае колко, тъй като сме задължени. Ако тази жена например я вкараме и е починала без да е регистрирана – тогава къде е вината”, обясни Виктория Христова.

„Дойдоха по едно време, излязоха, но мина много време”, каза Николай Иванов.

„Това, което видях на клипа, е отвратително. Ще предприема най-крути мерки. Първото нещо, което ще направя е във финансово отношение, второто – в дисциплинарно”, заяви д-р Петър Керемедчиев – директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Сестрата сама е подала молба за напускане. Свидетел на всичко случило се в болницата става детето на починалата жена.

Мъж почина минути след изписването му от COVID отделение

По-късно през деня Окръжната прокуратура във Враца се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи и да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на спешния телефон.

Предстои цялостна проверка на действията на медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение, добавят от държавното обвинение.

АБСУРД В ПЕРНИК: Пациенти с инвалидност и коронавирус оставени в студен коридор

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова възложи на „Медицински надзор“ да провери обстоятелствата около случилото се, съобщават от Здравното ведомство.

Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение. РЗИ-Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“.

Министърът на здравеопазването е провел разговор с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който я е информирал за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия, уточняват от МЗ.

Демонстрация пред болницата във Враца, след като жена почина пред Спешното отделение (ВИДЕО+СНИМКИ)

В късния следобед беше организирана демонстрация пред болницата във Враца. Така недоволстващите искаха да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването на случая, както и стриктни правила. Те са се организирали в социалните мрежи.

„Видях във Facebook и съм потресен, огорчен и вбесен. Не може да е така. Една жена почина пред очите ни и никой не се трогна. Нямаше ли кой да излезе и да се помогне. Това ли беше най-важното - ЕГН-то? В тази ситуация може да бъде всеки от нас. Така ще е докато болниците са търговски дружества”, коментира Ивайло Папов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.