Очаква се информацията да бъде официално съобщена и от Пентагона

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на  допълнителни военни от  САЩ в Източна Европа, съобщава CNN. Очаква се информацията да бъде официално съобщена и от Пентагона. 

САЩ може да изпратят в Полша 2 500 военни допълнително

Изпращането на войски от САЩ към Европа е демонстрация в подкрепа на съюзниците на НАТО, които се чувстват застрашени от военните действия на Русия спрямо Украйна, заявиха официални лица пред CNN.

Съединените щати изпращат 3 хиляди военни в Европа. 2 хиляди от тях ще бъдат преместени в Полша и Германия, а другите 1000 ще бъдат разположени в Румъния. 

Пентагонът обясни, че допълнителните части няма да се сражават в Украйна, но ще осигурят сигурността на съюзниците на Съединените щати в региона. Американското военно министерство уточни, че не изключва в бъдеще още армейски части да бъдат дислоцирани в Източна Европа.

Преди дни стана ясно, че САЩ вече са поставили 8500 войници в повишена готовност, в случай че Силите за реагиране на НАТО бъдат извикани и американските сили се нуждаят от тях. 

„El Pais“ публикува писмените отговори на САЩ и НАТО към Русия

CNN съобщи миналата седмица, че САЩ и техни съюзници са обсъждали разполагане на още няколко хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди всяка потенциална руска инвазия в Украйна, предвид продължаващата агресия от Москва.

Байдън каза още, че ще премести войските "в най-скоро време", тъй като Русия продължава да събира сили близо до Украйна, предизвиквайки опасения от нова инвазия, дори когато дипломатическите усилия за деескалация на напрежението продължават.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.