Това заяви директорът на Службата по национална сигурност Павел Солох

В Полша може да бъдат прехвърлени около 2 500 войници от общо 8 500-те военнослужещи, които се планира да бъдат изпратени в Източна Европа. Това заяви в ефира на Полското радио директорът на Службата по национална сигурност Павел Солох.

По думите му в ход са два плана. „Единият е физическо присъствие на американски военни, включително на полска територия. Вторият е задействане на механизъм, създаване на възможности за прехвърляне на значителен брой войски в случай на такава необходимост“, отбеляза той.

Митрофанова за искането на Москва: Не става въпрос България да напусне НАТО

В момента в Полша има около 5 000 американски военнослужещи.

Миналата седмица прессекретарят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че САЩ имат готовност да изпратят в Европа 8 500 военнослужещи, но окончателното решение по този въпрос все още не е взето. Става въпрос за бойни, разузнавателни, авиационни, медицински и транспортни подразделения. На 25 януари, в ефира на CNN, Кърби уточни, че Вашингтон не планира да изпраща свои войски в Европа извън териториите на държавите съюзници в НАТО.

В същото време румънският премиер Николае Чука потвърди днес информация, според която САЩ ще изпратят допълнителни сили, като уточни, че става дума за 1000 американски военни, които ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния, предаде Аджерпрес.

Съобщението за изпращането на американски военни в Румъния беше приветствано от президента Клаус Йоханис и от лидера на участващата в управлението Социалдемократическа партия Марчел Чолаку.

Москва: Разполагането на американски войници в Източна Европа е разрушително

"Този съществен принос представлява безспорна демонстрация на солидарността на САЩ като съюзник и основен стратегически партньор на Румъния в контекста на усилията за укрепване на възпиращите и отбранителни способности на Източния фланг на НАТО, включително в Румъния, в отговор на настоящите обезпокоителни развития на сигурността в Източното съседство", се посочва в съобщение на президентската администрация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС