Той трябва да бъде внесен в Народното събрание до 1 месец

Министерски съвет трябва да внесе доклад в парламента за актуалното състояние на оградата по границата и съпътстващата я инфраструктура и извършените дейности и свързаните с тях разходи, заложени в бюджета за миналата година. Това реши Народното събрание. Докладът трябва да бъде внесен в Народното събрание до 1 месец, а предложението бе на ПГ на ГЕРБ-СДС във връзка с разискванията с министър Стефан Янев, на които той присъстваше, но не взе думата за изказване.

Трафиканти с клип как се преодолява оградата на българската граница

Разискванията обаче бяха повод за размяна на реплики между Христо Гаджев от ГЕРБ и Атанас Зафиров от БСП.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от БСП Атанас Зафиров каза, че БСП ще подкрепи предложението за доклад и подчерта, че не разбира смисъла от днешното разискване.

"На въпросите, които поставяте днес на министъра, и в частност в проекта на решение, вече е отговорено на 28 януари в тази зала", каза още Зафиров. Той посочи, че разбира загрижеността на колегите си и я определи като похвална. Според него още по-похвална щяло да бъде, ако са проявили същата загриженост преди около пет години, когато са се налели ресурси в тази ограда с видимо неефективна функционалност.

"Тази тема е за прокуратурата", каза още Зафиров.

Петков: Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме

Христо Гаджев му отговори, че той не е споменал за начина и цените, по които е започнато оградното съоръжение през 2013 г. по време на кабинета "Орешарски".

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА В ПЕТЪК ВИЖТЕ ТУК

„И там имаше сигнали от прокуратурата. В крайна сметка, който има съмнения за нарушения и нередности, знае какво трябва да направи, а именно да сигнализира компетентните органи. Също така няма да говоря за 140 мигранти, заловени от началото на годината", каза още Христо Гаджев.

Откриха 61 мигранти в камион в Бургас (СНИМКИ)

По думите му този доклад не касае само Министерство на отбраната, а МВР и няколко държавни агенции, и би било добре да се получи общата картина, защото е национално отговорно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Калина Петкова
Източник: БГНЕС