У нас няма специалност по урогинекология

Все по-често срещан проблем е неволевото изпускане на урина или както се нарича в медицината уринарна инконтиненция. Причина за това са проблеми с тазовото дъно. Специалистите, които се справят с такива медицински случаи притежават умения от две специалности - гинекология и урология. По темата говори проф. д-р Иван Костов - специалист акушер-гинеколог в Майчин дом.

Навръх Бабинден бе направена иновативна операция - за възстановяване на тазовото дъно. "Почти всяка 3-та раждала жена има проблеми с тазовото дъно. Изявява се в тежест и зачестено уриниране нощем. Това с годините преминава в неволево изпускане на урина - стрес инконтиненция. В България огромна част от жените имат този проблем. Много от тях избягват да говорят за това, а качеството на живота им се влошава", обясни той.

И призова дамите да не се притесняват да търсят помощ. "Неврогенна причина също може да води до това. Може и да има комбинирани - стрес и неврогенна. В такива случаи е необходимо уродинамично изследване", уточни медикът. 

По думите му у нас няма специалност по урогинекология, така както има в Европа и в света. Лятото обаче ще се учреди дружество на урогинеколозите у нас. Тази специалност решава сериозни здравни проблеми на жените свързани с тазовото дъно. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.