Сметките на образователните институции са нараснали три пъти

Служителите в училищата и детските градини са сериозно притеснени заради невъзможността да бъдат покрити високите сметки за ток и отопление. Сметката за електроенергия в ОУ „Екзарх Антим Първи” в Пловдив е нараснала три пъти, като сумата, която трябва да платят е в размер на над 1900 лв. Сходна е и ситуацията в разходите за газ.

„Всички се справяме изключително трудно и сме притеснени. Работим с една 12-та от бюджетите си за 2021 година. Надяваме се в тазгодишната финансова рамка за функция „Образование” да бъдат отделени допълнителни 12-13%, за да не стига до фалити на училища и детски градини. Бюджетът за 2022 година не предвижда подобни средства. Разчетите показват, че ще имаме пари единствено за увеличение на заплатите, но не и за високите сметки”, обясни директорът на учебното заведение Екатерина Василева.

Василев: Компенсации до 250 лв. на мегаватчас за общини и училища

По думите й в областта две общини са изправени пред затваряне на образователните институции.

„Общините Хисаря и Карлово са със сериозни затруднения. За момента няма да се затварят училища и детски градини, но съществува риск, който трябва да бъде преодолян с целево отпускане на средства”, каза още Василева.

Иначе част от  учениците в Пловдив днес се завърнаха в класните стаи. Онлайн продължават да се обучават класовете от 7-ми,10-ти и 12-ти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.