Ректорите все още не са наясно с идеята на МОН, обясни той

Идеята за сливане на университетите няма да е работеща. Това каза в ефира на "Твоят ден" ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров във връзка с обсъжданите от МОН варианти за бъдещето на висшите учебни заведения. По думите му ректорите биха подкрепили подобни действия, ако има основателни причини за предприемането им. 

МОН обмисля варианти за обединяване на университети

"На този етап не мисля, че това ще е работещ вариант. Университетите са в преходен период, оценяват ни по нов начин, има и редица пренастройки в системите ни. На 22 февруари предстои общо събрание на ректорите - там очакваме да научим повече за идеята на МОН", обясни той. 

Димитров коментира още, че проблемът с качеството на предлаганото образование в университетите е вечен. 

Вълчев: Сливането на университети е правилна мярка, но няма да се случи

"МОН има достатъчно механизми, чрез които да влияе върху качеството. Системата ни мина през редица реформи. Към момента 30-40% от бюджетите ни са насочени към повишаване на качеството, а не са само за бройка студенти. Ако идеята за сливане е обвързана с оптимизация, не би трябвало да е свързана само с пари", каза още ректорът на УНСС. 

 

 

Повече вижте във видеата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.