Коментар на Кремена Атанасова от КТ "Подкрепа"

Идеята на новата власт да оптимизира държаната администрация, чрез съкращения на пенсионерите, няма да доведе до по-добра услуга. Това каза в ефира на "Твоят ден" Кремена Атанасова, зам.-председател на Синдиката на административните служители "Подкрепа". 

"Тази идея няма как да има различен ефект от влошаване качеството на услугите. Реформа в държавната администрация трябва да има, но не по този начин. Проблемът не е в броя хора, които работят. Бройката дори трябва да се увеличи, тъй като на места тя е под необходимия минимум", обясни тя. 

Трябва ли да бъдат съкратени 30 000 държавни служители

Към момента бройката на служителите в държавната администрация е 142 хиляди, незаетите места са 11 150. 

"Тези нива се запазват постоянно. Това е показателно, че няма никакъв интерес от стана на млади, квалифицирани кадри да работят в администрацията. А именно те се цели да бъдат привлечени, освобождавайки хората в пенсионна възраст", каза още Атанасова. 

Синдикалист: Над 10 хил. пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията

Според нея основните проблеми са в ниските възнаграждения, но е важно да се обърне внимание и на подготовката и обучението на кадри. 

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.