Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура смята, че усилията трябва да се насочат към формалния наказателен процес, не към структурата на съдебната система

"Премиерът, след като разполага с информация за тези хора, за които той смята, че са замесени с корупция, задължен е да я представи на органите на досъдебното производство",това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Ивайло Ангелов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Той допълни, че не може да отговори на въпросите на премиера за споменатите от него личности, а те е нужно да се насочат към наблюдаващите прокурори. 

"Нашата прокуратура се занимава с този вид дела за корупция по високите етажи на властта. За мен е притеснително, че в новия проектозакон се предевижда разследващ полицай да може да се занимава с такива дела, които засягат хора на високи позиции, престъпления като измами, злоупотреба с европейски средства", заяви юристът.

Според Ивайло Ангелов, ако се закрие Спецпрокуратурата и Спецсъда, много дела ще се прекратят, за да започнат отново, други ще се разделят, ще се затъне в спорове и хаос. 

За него всичко това би могло да се избегне, ако при обсъждане на тези промени са присъствали или отсега-нататък присъстват от Спецпрокуратурата и Спецсъда.

Ангелов информира, че вече са получили покана за участие в изработването на проекти за следващите промени в Закона за съдебната власт, които касаят конкурсите, дисципланарните производства, дейността на Инспектората на ВСС и самият ВСС.

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура смята, че правосъдната реформа трябва да се насочи към формалния наказателен процес. Проблемите за него няма да се решат със закриването или откриването на едни структури, смяната на един прокурор с друг, с прехвърлянето на едни дела от един съд в друг.

"Основният проблем е бавното и неефективно водене на делата - там трябва да се насочат усилията, не към закриване на съдилища, не към смяна на прокурор с друг", отбеляза Ивайло Ангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.