На място пристигна и екоминистърът Борислав Сандов

Напрежение в пловдивското село Белащица. Жандармерия, полиция и местни жители блокираха с жива верига пътя между кариерата там и селото в опит да спрат тежкотоварните камиони, които превозват инертни материали. През изминалата седмица изтече и втората концесия на кариерите в района, но според местните жители те продължават да работят.

Напрежението ескалирало тази сутрин, след като жителите на Белащица спрели над 20 камиона. По думите им фирмата отказала да преустанови дейността си, въпреки изтеклата концесия.

Автобус катастрофира в Пловдив, шофьорът бил пиян

„100 камиона от 7:30 до 9 часа преминаха през селото и извозват инертни материали, но явно те или са намерили някаква вратичка в закона или се чувстват над закона”, казва Павел Гимишев.

След дългогодишно недоволство на местните жители, срокът на втората концесия изтече на 3 февруари и държавата отказа да я удължи. Протестиращите обвиниха институциите в бездействие, а на място пристигна вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов.

„Издаваме веднага предписание за спиране на всякаква дейност. Дори спираме и трошачката им защото е извън концесионния срок и няма да позволим да се работи така”, категоричен беше министър Сандов.

В Пловдив обмислят поскъпване на билети и такси за паркиране

Управителят на фирмата концесионер Лазар Бекирски отрече да извършва незаконна дейност. По думите му фирмата е закупила терен до държавното находище и там работи трошачно-сортировъчна инсталация, която не е част от концесията.

„Концесията е спряла. Ние не произвеждаме инертни материали, не добиваме камък, а само преработваме вече наличния придобит камък, който е на наша територия и извозваме с наши машини и единството което правим е да си извозваме фракцията към обект, който строим”, заяви Бекирски.

Жителите на Белащица се заканиха, че тази нощ ще останат на пътя и няма да пуснат камионите.

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) издаде предписание за преустановяване на всякаква дейност на двете каменни кариери край пловдивското село Белащица.

Два екипа на РИОСВ – Пловдив днес проверяваха на място кариерите над селото след сигнали, че те продължават да работят въпреки изтеклите концесионни договори. Проверяващите се срещнаха с представители и на двете кариери и направиха пълен обход на находище „Белащица – юг“. Не се установи извършване на добивна дейност и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища.

Сандов: България ще бъде осъдена заради мръсния въздух на поне 10 млн. лв.

При проверката експертите установиха, че на терен – собственост на един от концесионерите, разположен извън концесията, има производствена база, чийто оператор е трето дружество.

Дружеството наемател на производствената база не е провеждало процедура по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) в РИОСВ – Пловдив и не е известно дали фирмата има разрешение от РДНСК или от кмета на общината да извършва дейността си. Затова инспекцията спира работата на производствената база с предписание да се проведе процедура по оценка на въздействието върху околната среда по ЗООС. Проверките на екоинспекторите ще продължат и утре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.