Коментар на д-р Иво Д. Попиванов

Съвместният телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет „Гласът на науката“ продължава с темата „Може ли умът да избяга от пандемията?”. Журналистът Мира Иванова разговаря с гл. ас. д-р Иво Д. Попиванов за това можем ли да говорим за паралелна пандемия от влошено психично здраве, възможно ли е боледуване от COVID-19 да доведе до психично разстройство и каква е „рецептата“ да се чувстваме добре и да не „потъваме“, притиснати от обстоятелствата.

По думите му зачестяват случаите на тревожна симптоматика и депресивни състояния по време на пандемията.

„Те са както последствие от преболедуване на COVID, така се появяват и при хора, които не са боледували, но подложени на несигурността от обстановката, психиката им реагира. Напоследък повече обръщаме внимание на тези проблеми, което е добрата новина. Хората започнаха повече да се вглежда в себе си, да се анализират. Преодолява се стигмата да търсим психологическа помощ. В България все още да отидеш на психотерапевт се смята за нещо срамно. Стъпката да се потърси помощ е много трудна за повечето хора, но все повече се осмеляват да я предприемат”, обясни той.

Д-р Попиванов коментира още, че хората, предразположени към психични заболявания, са по уязвими по време на пандемията.

„Има хора, които изглеждат устойчиви, но в условия на стрес реагират. За съжаление малко от нас успяват добре да се справят в тази ситуация на неопределеност. Единна рецепта против това няма, всеки реагира различно”, добави експертът.

„Гласът на науката“: Идва ли краят на пандемията?

Попиванов обясни и до каква степен ситуацията, създадена от COVID пандемията, ще се отрази и върху децата.

„Детската психика се оказва по-лесно адаптивна и свиква с обстоятелствата. Травматично ситуацията се приема по-често от възрастните. Иначе всяка възраст реагира по различен начин. Младите семейства, свикнали с динамичния начин на живо, когато трябва да живеят по-затворени, това им се отразява зле. За съжаление промяната оказва сериозно негативно внимание и на хората с деменция”, уточни той.

Д-р Иво Д. Попиванов беше категоричен, че е време да се обърне сериозно внимание освен на физическото ни здраве и на психическото такова.

„Изследване показва, че след началото на пандемията хората започват да обръщат повече внимание на психическото си състояние. Това се дължи на факта, че все повече се тревожим за трайните ефекти върху психиката ни. За съжаление обаче няма как да принудим някого да потърси медицинска помощ, трябва той да го пожелае”, каза още той.

Специалистът обърна внимание и на въпроса може ли боледуването от коронавирус да отключи други проблеми.

„Информация, публикувана в световно списание за медицина, описва изследване сред над 2 милиона преболедували и излекувани. Данните сочат, че около 30% от хората имат някаква остатъчна симптоматика. От тях голям дял заемат ефектите върху психиката като тревожност и паник атаки. С времето обикновено те отшумяват, но при някои хора могат да останат и в рамките на година”, допълни д-р Попиванов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.