Направените изследвания са близо 28 000

6278 са нови случаи на COVID-19 за последното денонощие у нас, отчитат здравните власти. Направените изследвания са 27 998, което означава, че процентът на положителните проби e 22,4 на сто.

Излекуваните са 6645, починалите са 76.

6 238 са пациентите, настанени в COVID отделенията на страната, като 601 от тях са в тежко състояние.

През изминалите 24 часа са поставени 8 320 дози ваксини.

Доц. Гломб: В България са регистрирани и трите подтипа на Омикрон

Според експерти петата вълна постепенно отслабва. Интензивните отделения обаче все още са натоварени. Пациентите, настанени в COVID секторите са малко над 6 000. На този фон продължава да се наблюдава слаб интерес към ваксините.

Последното секвениране у нас показа, че Омикрон доминира при 80% от заразените. Тенденцията е този процент да скочи още.

„Следващите резултати от секвенирането твърде вероятно ще бъдат с още по-голямо превалиране на Омикрон, което е нормално”, обясни вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.

У нас вече циркулират и двата подтипа на Омикрон, а единият от тях не бива да се подценява, смята доц. Гломб. Датски експерти го определят като по-заразен.

„Притеснява ме, че може би от мантрата, че Омикрон протича леко, много хора ще отложат своето ваксиниране и бустерната доза. Никой не е казал, че всички случаи са леки - вярно рискът е по-нисък, но по-нисък не означава нулев риск”, посочи доц. Гломб.

Вирусологът отчете траен спад в броя на новите случаи на COVID-19, наблюдавайки тенденцията от последните дни. „Обаче има още малко да почакаме, за да пречупим и при тези, които влизат в болница, и дай Боже на тези, които умират”, добави тя.

Спадът при смъртните случаи обикновено идва около два седмици, след като кривата на заразените тръгне надолу, припомни доц. Гломб. Това давало надежди за край на пандемията.

„Доста голяма част от българското население вече се срещна с вируса. Още около милион-два са ваксинирани. Така че, може би, ни очаква спокойно лято”, добави специалистът.  

На фона на това лекари отново обръщат внимание на постковид синдрома, който се развива най-вече при хора с придружаващи заболявания и по-тежко протичане на самия вирус.

„Задух, лесна умора – когато продължи повече от 3-4 седмици от началото на коронавируса, е редно да се направи преглед при специалист”, посъветва кардиологът д-р Димитър Цачев.

Ако се стигне до усложнения като образуване на микротромби – офталмолози уточняват, че проблемът може да засегне и зрението ни.

„Най-често страдат съдовете на ретината – получават се тромбози или емболии”, обясни офталмологът д-р Веселин Даскалов.

И съветват, ако сме сред тези 5% от преболедувалите, при които има такива усложнения, да се посъветваме със специалист.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.