Това каза в ефира на NOVA бившият външен министър Ивайло Калфин

„В много Прибалтийски държави има големи руски общности. Ако това е мотивът на Путин, то тогава следващата нападната би била Литва”. Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият външен министър на България Ивайло Калфин.

„Всички договори, които ограничаваха разпространението на ядрени оръжия, или изтекоха, или бяха прекратени едностранно от Русия. Към днешна дата нямаме основание да се въздържаме от въоръжение. Като цяло Руската федерация губи от тази ситуация. Ако обаче тя успее да изпълни плановете си в Украйна, нито една държава не може да бъде спокойна”, допълни дипломатът.

Петков: 1/3 от украинската армия вече е унищожена

Според политолога Даниел Смилов, това, което се случва, е пълномащабна война, която цели да отнеме суверенитета на Украйна.

„Путин надхвърля всякакви очаквания, каквито хората са имали за неговите действия. Това имперско поведение в някакъв момент в бъдещето със сигурност ще доведе до конфронтация до НАТО-вска държава и Русия”, категоричен е политологът.

Христо Панчугов заяви, че освен имперската амбиция и в някаква доза липсата на рационалност, друго обяснение е трудно да се намери за конкретната ситуация.

„Путин се опита да представи Запада като слаб. За това може да се търси вина и на западните лидери”, допълни политологът.

Според Даниел Смилов България има стабилна позиция, която среща широка парламентарна подкрепа.

„БСП вкараха нюанси, които ги излагат политически. Всякакво икономическо обвързване с Русия, на фона на санкциите, е абсурдно”, смята експертът.

„Аз все още не разбирам решения, които нашето правителство отложи да вземе. Например, защо не изгонихме посланик Митрофанова, когато се опита да ни обясни какво да правим на наша суверенна територия”, каза Христо Панчугов.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.