Разговор с проф. д-р Емил Паскалев, началник Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ „Александровска”

"В над 90% от случаите бъбреците не дават изявени симптоми, които да алармират съзнанието или насочеността на пациентите към болестност на бъбреците. Бъбреците наистина мълчат", това каза за "Пулс" проф. д-р Емил Паскалев, началник Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ „Александровска”.

Но почти всеки втори човек у нас е получавал бъбречна криза.

"Това е диагнозата, която се манифестира с болка, тя е остра и много плаши пациентите", добави той.

"Болката е по-различна от тази при неврологични заболявания, в пъти по-силна е, това е най-силната болка във вътрешната медицина. Започва встрани от гръбначния стълб в бъбреците и се разпространява по пикочните пътища - надолу, напред и към пикочния мехур", отбеляза д-р Паскалев.

"Причините за образуване на камъни в бъбреците са най-различни - нарушение в обмяната на веществата с натрупване на отпадни продукти, в зависимост от начина на хранене, прием на течности, зависи също и от географския регион - където е по сухо и има нужда от повече прием на вода, са по-чести случаите на бъбречно-каменна болест. Където има по-голямо разнообразие на храни и води, това се среща по-рядко", заяви проф. Паскалев.

Лекарят каза още, че количеството вода, което трябва да приема човек, зависи от всеки индивидуален организъм - телесно тегло, също и характерар на тяхната ежедневна професионална дейност, физическата работа изисква повече течности. 

"Човек трябва да забелязва кога има нужда от вода, това е инстинкт, жажда", добави д-р Паскалев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.