Важно е да се регулира ваксинационният въпрос за бежанците, добави той

Здравната система ще се справи с допълнителното натоварване от украинските бежанци. Това каза в ефира на „Събуди се” д-р Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител от "Демократична България". По думите му до към 100 хиляди бежанци, влезли в страната ни, системата няма да усети натоварване. 

„Здравната ни система е в период на адаптация. Много хора искат да помогнат, но са необходими административни промени, последвани и от законодателна дейност. До 5- 10 дни ще бъде уреден и въпросът с поставянето на ваксини на украинските раждани от личните лекари. Ваксини не само срещу COVID,  но и всички необходими такива в детска възраст. В Украйна ваксинационното покритие не е много добро, в сравнение с България и целия ЕС. Това създава рискове от пренасянето на заболявания при голям бежански поток, като морбили. Трябва да се търсят начини системата да помага цялостно на тези хора, а не да се търсят индивидуални решения”, обясни той. 

Д-р Симидчиев обърна внимание, че всеки украински гражданин, получил статут на бежанец, е автоматично здравноосигурен. 

„Много хора обаче пристигат тук с паспортите си и имат статут на посетители. Това трябва да бъде уредено с нормативни разпоредби на централно ниво”, каза още той. 

Към момента 150 са записаните лекари, изявили желание да помогнат, каза още Симидчиев, но в действителност всички специалисти са готови да окажат помощ. 

„Хората, които пристигат в страната ни сега, са тръгнали в сравнително ранен етап от войната в Украйна и нямат много сериозни оплаквания. Те са свързани предимно с респираторни инфекции, характерни за сезона. По-късно обаче вероятно ще пристигат хора с по-сериозни травми и такива, подложени на замърсявания. Тогава ще се увеличат токсичните и травматични проблеми на бежанците. Тези с по-сериозни медицински нужди ще бъдат пренасочвани към болниците във Варна и Русе като най-близки до границата, както и към Пловдив, София и Плевен”, уточни пулмологът. 

Д-р Александър Симидчиев коментира още, че за щастие тенденцията е да има стихване на заболелите с коронавирус. 

„Ако има интерфериране на двете кризи, ще бъде голямо предизвикателство”, добави той. 

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.